Den nye vandsektorlov fra 2016 ændrer den økonomiske regulering og medfører krav til deltagelse i performancebenchmarking om miljø, sundhed, energi, klima og forsyningssikkerhed. I 2017 er benchmarkingen frivillig, men fra i år er ordningen obligatorisk.
Benchmarking giver et grundlag for at vurdere selskaber på både økonomi og på performance. Det bliver blandt andet muligt at vurdere, hvordan performance – miljø, sundhed, energi, klima og forsyningssikkerhed – hænger sammen med selskabernes effektivitet. Kouno har set nærmere på den sammenhæng.
Effektivitet og performance
Forsyningssekretariatet opgør spildevandsselskabernes effektivitet i forbindelse med den totaløkonomiske benchmarking. Effektiviteten afhænger af netvolumen og omkostninger og angives som en score på mellem 0 og 1. De mest effektive selskaber får scoren 1.
Performancebenchmarking udarbejdes af Miljøstyrelsen. Den opgør spildevandsselskabernes performance ud fra 5 kategorier med i alt 9 parametre, der er slået sammen til i alt 7 parametre (se tabel 1).